torsdag den 19. august 2010

Försjöen og Katthult

Sidste efterår var vi en tur ved Försjöen, som ligger lidt uden for Vimmerby. Søen er der ikke noget specielt ved andet end der er gode fiskemuligheder, hvis man køber et fiskekort til 125 kr. pr. dag. Desuden er der en lille badestrand.
Hvis man går ned forbi stranden, krydser åen og går mod venstre, så dukker der pludselig de smukkeste klippeformationer op. Sagnet siger at der er en røverskat gemt i en af sprækkerne i klipperne.

Vi ville gerne vise farmor og farfar dette fantastiske sted, og prøvede ud fra hukommelsen af finde den rigtige vej. I starten gik det godt nok, og vi var faktisk på rette vej, men manglede den sidevej, som vi skulle dreje ned af, for at komme ned til søen. Derfor troede vi at det var forkert, vendte om. Fra da af, blev det først rigtigt forkert.

Den rigtige vej er som følger: Kør til Vimmerby til den anden rundkørsel. Tag den første afkørsel og kør forbi Åbro Bryggeri. Lidt efter drejer vejen skarpt til venstre ( der er mulighed for at fortsætte ligeud af en lidt mindre vej ) Følg denne vej ( Rumskullavejen) ca. 5 km. ca. ca. to veje efter der er mulighed for at dreje til venstre mod Gebo, drejes til venstre (mod Brörnebro). Følg vejen indtil der kommer et lille skilt til højre mod Försjöen. Fortsæt af skovvejen ca. 3 km.

Turen er en del af Sevedeleden og der er mulighed for at bestige "bjerget" og gå langs højdedraget. Vi nåede op på toppen, men udsigt er der ikke meget af pg.a. skoven.

Vi besluttede at spise vores madpakker ved Emils hus, og satte kursen mod Rumskulla, hvor Emils Katthult ligger. Det er nemlig kun i Astrid Lindgrens univers, at den ligger i Lønneberg.



Ved Katthult var der gratis parkering. Til gengæld koster det 20 SEK pr. voksen at besøge stedet. Man putter pengene i et lille skab ved indgangen, og der er ingen kontrol. Vi lagde næsten 40 SEK. Vi manglede lidt i småpenge, og måtte snyde lidt. Til gengæld lagde jeg en god sum i Katthult boden, så mon ikke det går lige op.
Hvis jeg skulle have turister rendende på min private grund ville jeg også tage penge for det, så ingen bad feelings over denne entre også fordi det er muligt at komme ind, selvom man ikke lige har det korrekte beløb i småpenge.

På Katthult er hovedhuset spærret af, men man går rundt på den forreste del af deres grund bland gæsteanneks, det gamle das, snedkerboden og stalden.

Katthultboden er en fin lille bod, indrettet i den relativt nye stald. ( Det originale snedkerværksted og stalden nedbrændte for nogle år tilbage ) I modsætningen til butikkerne i Astrid Lindgrens Verden, så er denne lille bod fint indrettet. Der er keramik, lidt forskellige vævede ting, Emilskjorter og Ida forklæder i lækkert vævet stribet bomuld i en rigtig fin kvalitet. Emils bøsser er finere, Kasketterne er de helt rigtige med sømandsbånd og knapper, og købes i størrelser. I Astrid Lindgrens Verden er det en almindelig blå kasket i sømandslook, med plastikstrips i nakken til at indstille størrelsen.

Der er flotte fotografier fra Emilfilmen. Desuden er der mulighed for at købe lidt Pippi og Emil relateret legetøj, is, film, bøger mv.


Jeg købte en Emil kasket til Elias. Han fik den først senere, for da vi var i butikken ville han slet ikke have noget, da han ikke måtte få et Pippi dukkestel. Johanne fik en Ida kjole, og da hun glad dansede rundt i den foran farfar, blev han ked af han ikke havde fået noget og ville alligevel gerne have en kasket. Heldigvis! Elias kan nemlig blive så stædig, at der var en risiko for at han slet ikke ville have kasketten, hvis han først havde set sig sur på den.


Efter Katthult gik turen tilbage til shelteren ved Försjöen, hvor Johanne havde glemt sin regnjakke. Mens Martin var inde og hente den, fandt jeg lidt kantareller op ad den skovvej, hvor jeg vendte bilen imens.

Aftenens menu: Kold mad; rejer, sild, æg mv. + smørstegte kantareller.

Rose Marie havde givet følgende anvisninger på Kantarellerne: Vask/børst kantarellerne så de er rene. Kom dem på en pange og kog al vandet af dem. Der skal ikke tilsættes vand eller smør. De er meget vandholdige. Når de er kogt tørre, steges de i smør til de er gyldne og sprøde. Smag til med salt.

MUMS!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar